Blog

Επιδράσεις του Solarium

Η ανθρώπινη φύση μας κάνει να  θέλουμε να επωφεληθούμε από την ηλιακή ενέργεια όλο τον  χρόνο και γι’ αυτό ανακαλύφθηκε το solarium. 


 • Επιδράσεις του Solarium

  • Προάγει τον σχηματισμό της Βιταμίνης D3
  • Προκαλεί μείωση μυαλγιών και Ρευματικών προβλημάτων
  • Έχει θετικές επιπτώσεις στην θεραπεία κατα της Οστεοπόρωσης
  • Έχει θετική επίδραση στον μεταβολισμό, την αρτηριακή πίεση και το επίπεδο της χοληστερόλης.
  • Η μεγαλύτερη, πάντως, επίδραση που φαίνεται να έχει η έκθεση στην ακτινοβολία του solarium αφορά την ψυχική μας διάθεση, γινόμαστε πιο χαρούμενοι, δείχνουμε μεγαλύτερη ενεργητικότητα, και αποτελεί ένα θαυμάσιο μέσο κατά του άγχους και της κόπωσης
  .

Solarium

Σωστή Χρήση

 • Βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι απαλλαγμένο από κρέμες λόγιον αρώματα και αλλά καλυντικα. Τετοια προϊόντα μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθησία του δέρματος στο φως και γι αυτό δεν συνιστώνται. Μετά την Solarium ( και το ενδεχόμενο ντους ) συνιστάται η χρησιμοποίηση μιας κρέμας ενυδάτωσης του δέρματος. Μην Χρησιμοποιείται προστατευτική λοσιόν.Θα ήταν ακόμα καλύτερο να βγάζετε τα κοσμήματα σας.
 • Μην κάνετε μπάνιο η ντους πριν από το μαύρισμα, αφού το σαπούνι αφαιρει τα φυσικά λιπαρά του δέρματος.
 • Οι βηματοδότες υπόκεινται σε ενδελεχείς τεχνικούς ελέγχους από τον κατασκευαστή τους και αντέχουν στις κανονικές δόσεις ακτινοβολίας.
 • Προστατεύεστε τα μάτια σας! Μην κοιτάτε τις λάμπες όταν είναι αναμμένες. Χρησιμοποιείτε τα ειδικά γυαλιά που παρέχονται από τον κατασκευαστή.
 • Εάν φοράτε φακούς επαφής πρέπει να τους βγάλετε πριν κάνετε Solarium.
 • Να μην εκθέτετε κανένα μέρος του σώματος σας στην ακτινοβολία της συσκευής τεχνικού μαυρίσματος περισσότερο από μια φορά την ημέρα. Μην κάνετε ηλιοθεραπεία την ιδία ημέρα.
 • Αν υποφέρετε από κιρσούς μπορείτε να χρησιμοποιείτε άφοβα την συσκευή μαυρίσματος, φροντίζοντας πάντα τα πόδια σας να είναι λίγο σηκωμένα στηριζόμενα για παράδειγμα σε μια πετσέτα.
 • Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο μαύρισμα από το Solarium και από την ηλιοθεραπεία. Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει φυσική διαδικασία μαυρίσματος.

Συχνές Ερωτήσεις

Πως αποκτούμε το μαύρισμα;

Το να αποκτήσει κανείς ένα μαύρισμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προστασία από τις ηλιακές ακτίνες. Το δέρμα μας αποτελείται από πολλά στρώματα (στιβάδες) η επιδερμίδα και το υποδέρμιο στρώμα. Η επιδερμίδα με την σειρά της αποτελείται από δύο στρώματα (στιβάδες) την κεράτινη στιβάδα και την ακανθωτή στιβάδα που περιέχει τα ζωντανά κύτταρα. Η τελευταία είναι η πιο ενδιαφέρουσα για την μελάχρωση που θα φέρει το αποτέλεσμα του μαυρίσματος. Αυτό το στρώμα περιέχει κερατινοκύτες, μελανοκύτες, κλπ. Υπό την επιρροή της ηλιακής ακτινοβολίας αυτά τα τελευταία κύτταρα, οι μελανοκύτες παράγουν την μελανίνη. Οι μελανοκύτες μεταφέρουν αυτή τη μελανίνη μέσα από διαδρόμους που ονομάζουμε δενδρίτες για να γεμίσουν τους άχρωμους κερατινοκύτες και να δημιουργήσουν το χρώμα.

Γνωρίζω ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα UV-A και UV-B άλλα ποια είναι ακριβώς;

Η υπεριώδεις ακτινοβολία UV αποτελείται από διάφορα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ακτίνων UV-A και UV-B. Στην τελευταία ποικιλία ακτινοβολίας, ένα ισχυρότερο στοιχείο για μαύρισμα από ότι η UV-A δημιουργεί έγκαυμα. Μια μικρή δόση UV-B είναι ικανή να ενεργοποιήσει την διαδικασία της παραγωγής μελανίνης.

Γιατί μαυρίζω γρηγορότερα από ότι οι άλλοι?

Όλοι γεννιόμαστε με ένα συγκεκριμένο γενετικά χρώμα δέρματος. Οι γενετικοί παράγοντες είναι αυτοί που καθορίζουν την ικανότητα των κυττάρων να παράγουν μικρές ή μεγάλες ποσότητες μελανίνης. Ποια βάση υπάρχει ήδη στο δέρμα και σε ποιο βαθμό θα αναπτυχθούν αυτές οι ουσίες μαυρίσματος, είναι καθορισμένο από την γέννηση. Η επιρροή των υπεριωδών ακτινών μπορεί να μαυρίσει το δέρμα ακόμα περισσότερο. Σε ανθρώπους που γεννιούνται με σκούρο δέρμα τα κύτταρα θα μελαχρώσουν πιο γρήγορα και πιο έντονα και θα μαυρίσουν πιο εύκολα από ότι στους ανθρώπους με ανοιχτό δέρμα. Όλα τα μωρά που προέρχονται από γονείς μιγάδες γεννιούνται λευκά και το δέρμα τους δεν αλλάζει μέχρι να εκτεθεί στο φως.

Πως θα αντιδράσει η ακμή μου στον ήλιο και στο solarium;

Άνθρωποι που υποφέρουν από ελαφριάς μορφής ακμή θα ωφεληθούν από την ηλιοθεραπεία. Το δέρμα στεγνώνει και φαίνεται ότι η ακτινοβολία έχει μια αντί μολυντική και θεραπευτική ικανότητα. σε μερικές φορές όπου η ακμή είναι έντονη, η ηλιακή ακτινοβολία έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: η ακμή αντιδρά στο φως και χειροτερεύει. Εάν υπάρχει αμφιβολία καλό είναι πρώτα να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας γιατρό. Μην πειραματίζεστε μόνοι σας.

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι ίδια με την ακτινοβολία του solarium;

Το ηλιακό φως που φτάνει στην γη μετά από ένα ταξίδι στην στρατόσφαιρα και στην ατμόσφαιρα έχει αλλάξει σύνθεση. Η ζώνη του όζοντος για παράδειγμα φιλτράρει το μεγαλύτερο μέρος των επικίνδυνων συστατικών της ακτινοβολίας UV. H UV-C και μέρος της UV-B φιλτράρεται, ενώ η UV-A παραμένει κυρίως η ίδια. Η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος και από άλλους παράγοντες, όπως η εποχή, το γεωγραφικό πλάτος, το ύψος σε σχέση με την θάλασσα, την ώρα της ημέρας, το τοπικό κλίμα, την μόλυνση του αέρα και την αντανάκλαση, για παράδειγμα, της παραλίας, του νερού και του χιονιού. Εξαιτίας αυτών των παραγόντων, η δόση της ακτινοβολίας UV που φτάνει σε εμάς διαφέρει από μέρα σε μέρα. Το λεπτό τμήμα της ζώνης του όζοντος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο: μια ποσότητα βλαβερής ακτινοβολίας UV φτάνει σε εμάς μέσα από τρύπες σε αυτό το φυσικό φίλτρο και το φως αυτό είναι από μια αναξιόπιστη πηγή μαυρίσματος που δεν παρέχει καμιά σιγουριά. Η έκθεση στην ακτινοβολία UV σε ένα solarium μπορεί να έχει ακριβώς την ίδια δόση ακτινοβολίας με τον ήλιο. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες που να παίζουν ρόλο εδώ. Οι λάμπες του solarium εκπέμπουν την ακτινοβολία του φυσικού ηλίου, με εξαίρεση μόνο το ποσοστό της UV-B και της UV-A που έχει προκαθοριστεί κατά την κατασκευή τους. 

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο μαύρισμα από το solarium και του να βρίσκεται κανείς στο ύπαιθρο;

Εάν η λάμπα του solarium περιέχει ένα μικρό ποσοστό UV-B και ένα μεγαλύτερο ποσοστό UV-A, το δέρμα σας θα αντιδράσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο σαν να ήταν στην ύπαιθρο, δηλαδή θα μαυρίσει και θα σκληρύνει. (Σ΄ αυτή την περίπτωση, το γνωστό «προ μαύρισμα» πριν από τις διακοπές προστατεύει εξίσου το δέρμα). Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο μαύρισμα από το solarium και από την ύπαιθρο. Εξάλλου, η διαδικασία της μελάχρωσης γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Είτε κάνετε ηλιοθεραπεία στον ήλιο είτε στο solarium και τα δύο έχουν μια φυσική διαδικασία μαυρίσματος.

Μπορώ να διαβάζω όταν κάνω solarium;

Η ακτινοβολία UV είναι βλαβερή στο γυμνό μάτι και δεν σας συνιστούμε να διαβάζετε στο solarium. Θα συνιστούσαμε σε κάποιον να φοράει ειδικά γυαλιά κατά την διάρκεια της έκθεσης στο solarium και να αποφύγει να κοιτάει τις λάμπες χωρίς να προστατεύει τα μάτια του. Ζητήστε τα ειδικά γυαλιά πριν εκτεθείτε στο solarium – μερικές φορές οι άνθρωποι το ξεχνούν.

Μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί το solarium κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες παράγουν μια ορμόνη που βοηθάει την μελάχρωση. Γι’ αυτό πολλές γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στην ηλιακή ακτινοβολία από ότι σε κανονικές συνθήκες. Προσέχετε το δέρμα σας και αποφύγετε την ακτινοβολία UV σε περίπτωση υπερευαισθησίας. Η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι βλαβερή για το αγέννητο παιδί.

Μπορεί κανείς να κάνει solarium όταν παίρνει φάρμακα;

Μερικά φάρμακα αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στην ακτινοβολία UV. Περιέχουν ουσίες με μια ονομαζόμενη φωτοοξική επίδραση (π.χ. τετρακυλίνες που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της ακμής). Πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες των φαρμάκων που παίρνετε και συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό εάν το πρόγραμμα μαυρίσματός σας μπορεί να προσαρμοστεί στα φάρμακα που χρησιμοποιείτε. Όταν αρχίζετε ένα πρόγραμμα μαυρίσματος, θα ήταν καλό μετά την πρώτη σας έκθεση να περιμένετε 48 ώρες για να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν απρόβλεπτες αντιδράσεις. Σταματήστε την έκθεση σε περίπτωση υπερευαισθησίας και συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε περίπτωση που κάποια σημάδια δεν υποχωρήσουν μόνα τους. Μερικά τρόφιμα, καθαριστικά καθώς και αρώματα μπορούν επίσης να περιέχουν ουσίες που να προκαλέσουν μια αυξημένη ευαισθησία του δέρματος.

Από ποια ηλικία μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί το solarium;

Το ευαίσθητο δέρμα των βρεφών και των μικρών παιδιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις υπεριώδεις ακτίνες. Αυτό διαρκεί μέχρι την ηλικία των 15. Σε σύγκριση με το δέρμα των ενηλίκων, το δέρμα ενός μικρού παιδιού περιέχει περισσότερα κύτταρα που είναι ευαίσθητα στα επώδυνα αποτελέσματα της ηλιακής ακτινοβολίας. Η ζημιά σε ένα νεανικό δέρμα αυξάνει το ρίσκο για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος σε μια μεγαλύτερη ηλικία. Γι’ αυτό σας συνιστούμε τα ακόλουθα: χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας ή μια λοσιόν, σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά φορούν καπέλα και μην τα αφήνετε να παίζουν για πολύ ώρα κάτω από τον καυτό ήλιο. Συνιστούμε προσεκτική χρήση του solarium για παιδιά κάτω των 15 χρόνων.

Μπορούν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι να κάνουν;

Ένας άνδρας 70 χρόνων μπορεί να κάνει όση ηλιοθεραπεία θέλει, αρκεί να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με βάση το δέρμα του. Οι μεγάλοι άνθρωποι επωφελούνται από το solarium και συχνά μειώνονται οι μυϊκοί πόνοι και οι ρευματισμοί. Παρ’ όλα αυτά η ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά η UV-B, προωθεί την παραγωγή της βιταμίνης D3 που εμποδίζει το πρόβλημα της οστεοπόρωσης.

Τι κατανάλωση ρεύματος έχει το solarium;

Όχι, το solarium χρειάζεται λίγη ενέργεια. Ένα solarium που αποτελείται από 10 λάμπες η κάθε μία των 100 Watt, για παράδειγμα, δεν χρησιμοποιεί περισσότερα από 0.5 Kw για το μαύρισμα, σε σύγκριση με τα 2Kw που χρειάζεται ένα πλυντήριο για πλύσιμο στους 90C.

Το τατουάζ μου θα αλλοιωθεί με το solarium;

Όλα τα τατουάζ σταδιακά εξασθενούν και σβήνουν, αλλά αυτό δεν είναι πάντα άμεσο αποτέλεσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας. Μερικά χρώματα μελανιού, παρ΄ όλα αυτά, ειδικά το πράσινο και το κόκκινο, μπορούν να προκαλέσουν μια αλλεργική αντίδραση ειδικά όταν συνδέονται με το ηλιακό φως. Για να το αποφύγουμε, είναι καλύτερο να προστατεύουμε τα τατουάζ από τον ήλιο και από το solarium με ένα αντιηλιακό.

Χρειάζεται να χρησιμοποιώ κάποια προστατευτική λοσιόν όταν κάνω solarium;

Το προσωπικό σας πρόγραμμα μαυρίσματος για το solarium βασίζεται πάνω στον τύπο του δέρματος σας και λαμβάνει πάντα υπ’ όψιν ότι το δέρμα είναι χωρίς λάδι ή κρέμα. Τα αντηλιακά προϊόντα για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο ή τα προϊόντα για γρήγορο μαύρισμα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στο solarium. Αντίθετα τα υπάρχουν κρέμες ειδικές για χρήση στο solarium. Άνθρωποι με ξηρό δέρμα καλό είναι να χρησιμοποιούν κρέμα πριν ή μετά την ηλιοθεραπεία. Tα αρώματα μπορεί να περιέχουν ουσίες που αυξάνουν την ευαισθησία παρ΄ όλα αυτά μπορεί να βρίσκονται μέσα στο make-up και στα καλλυντικά προϊόντα. Γι΄ αυτό συνιστούμε στους χρήστες των solarium να μην φοράνε make-up ή άρωμα όταν κάνουν solarium.

Είναι καλύτερο να κάνει κανείς ντους πριν ή μετά το solarium;

Επειδή το σαπούνι επηρεάζει το φυσικό λάδι του δέρματος, σας συνιστούμε να μην κάνετε ντους ή μπάνιο με σαπούνι πριν από το solarium. Επίσης φροντίστε να είστε στεγνοί πριν ξαπλώσετε στο solarium. Δεν υπάρχει πρόβλημα με το να κάνετε ντουζ μετά το solarium. Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι το μαύρισμα θα φύγει με το πλύσιμο ότι αυτό το μαύρισμα θα μείνει ακριβώς εκεί που είναι.

Μπορεί κανείς να πάρει συνταγή γιατρού για να κάνει solarium;

Με σκοπό να θεραπευτούν κάποιες αρρώστιες του δέρματος όπως η ψωρίαση, ένας γιατρός μπορεί να γράψει μια σειρά θεραπειών με solarium και να συστήσει στους ασθενείς να τις ακολουθήσουν. Η έκθεση στην ακτινοβολία UV πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη γιατρού και οι δόσεις ακτινοβολίας μετριούνται προσεκτικά. Οι άνθρωποι που θέλουν να γνωρίσουν περισσότερα για την χρήση του solarium με ιατρική βάση πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό.

Μπορώ να κάνω solarium όταν έχω βηματοδότη;

Οι κατασκευαστές υποβάλλουν τους βηματοδότες σε πολλά τεστ. Είναι ανθεκτικοί σε κανονικές δόσεις ακτινοβολίας και δεν υπάρχει πρόβλημα να ακολουθήσετε πρόγραμμα μαυρίσματος με βηματοδότη.

Μπορώ να κάνω solarium εάν έχω κιρσούς;

Ναι, καθένας που έχει κιρσούς μπορεί να απολαύσει το solarium, με την προϋπόθεση ότι τα πόδια είναι ελαφρώς πιο ψηλά από το ύψος του κεφαλιού. Άνθρωποι που μόλις θεραπεύτηκαν από κιρσούς πρέπει να αποφεύγουν προσωρινά την ηλιοθεραπεία.

Site Search