Blog

Συμβουλές Διατροφικής Συμπεριφοράς για την περίοδο των εορτών

Οι γιορτές έφτασαν και οι περισσότεροι από εσάς βρίσκετε την ευκαιρία για ξεκούραση , διασκέδαση και χαλάρωση με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Οι έξοδοι με φίλους και η παρουσία σε γιορτινά

τραπέζια με διάφορα παραδοσιακά εδέσματα είναι αναπόφευκτη. Η τήρηση και υιοθέτηση βασικών αρχών Διατροφικής Συμπεριφοράς κρίνεται απαραίτητη για την περίοδο των εορτών , ώστε να υπάρξει πρόληψη για την σωστή διαχείριση του Σωματικούς μας Βάρους.


-Την ημέρα του εορταστικού δείπνου φροντίστε να έχετε τηρήσει τα γεύματα σας( Πρωινό-Δεκατιανό) , ώστε να μην καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες. Γενικά, η ανορθόδοξη σκέψη-τακτική του να μένετε νηστικοί όλη μέρα με απώτερο σκοπό να απολαύσετε κάποιο πυκνό ενεργειακό γεύμα να την αποβάλετε . Είναι λάθος και δεν θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό.


-Την ώρα του δείπνου , να συμπληρώνετε το πιάτο σας με επαρκή ποσότητα σαλάτας. Είναι σημαντικό να βρίσκεται σε κάθε γεύμα σας επαρκή ποσότητα φυτικών ινών , καθώς έτσι προωθείται η μειωμένη απορρόφηση διαιτητικού λίπους .


-Βάλτε όρια στην συνολική κατανάλωση ενέργειας: Σε ένα εορταστικό τραπέζι η παρουσία πολλών γευστικών «πειρασμών» αποτελεί απειλή για πολλούς . Αποφύγετε την συνεχή ανανέωση του πιάτου σας και προσπαθήστε εξαρχής να ελέγξετε την ποσότητα της τροφής που πρόκειται να καταναλώσετε. Είναι σημαντικό να είστε σε θέση να γνωρίζεται την ποσότητα της τροφής που φάγατε. Μια καλή στρατηγική προς αποφυγή κατανάλωσης περιττών θερμίδων είναι να επιλέγεται μικρότερο πιάτο.
-Επίσης ,είναι σημαντικό να τρώτε και να μασάτε αργά . Αποτελεί βασική αρχή για να αισθανθείτε το αίσθημα κορεσμού. Πολλές φορές παρατηρείται υπέρμετρη κατανάλωση όγκου τροφής λόγω του αυξημένου ρυθμού πρόσληψης ενέργειας. Προσπαθήστε λοιπόν , να καταναλώνετε αργά την τροφή σας και να σηκώνεστε από το τραπέζι λίγο πριν αισθανθείτε χορτάτοι.


-Αποφύγετε την κατανάλωση περιττών θερμίδων που συμβαίνει με τα αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά κτλ. Αποτελούν κενές θερμίδες και επιφορτίζουν τον όγκο της πέψης. Επιλέξτε νερό κατά την διάρκεια του γεύματος. Το νερό ενεργοποιεί μηχανισμούς φυσικής αποτοξίνωσης εμποδίζοντας έτσι, την συσσώρευση παραπροϊόντων του μεταβολισμού.


-Κάντε την «σοφή» επιλογή όσον αφορά τα γλυκά. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα εορταστικό τραπέζι. Η θερμιδική περιεκτικότητα και των δύο γλυκών δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα. Διαφέρουν όμως, όσον αφορά την θρεπτική τους σύσταση. Τα μελομακάρονα αποτελούν καλύτερη επιλογή σε αντίθεση με τους κουραμπιέδες. Η πρώτη επιλογή , λόγω των υλικών (ελαιόλαδο, Καρύδια, μέλι) είναι πιο θρεπτική για τον οργανισμό και ‘έτσι αποτελεί καλύτερη πηγή ενέργειας. Οι κουραμπιέδες από την άλλη λόγω της σύστασης τους σε ζάχαρη και βούτυρο επιβαρύνουν τον οργανισμό και δεν τον θωρακίζουν με καλή/ποιοτική ενέργεια.


-Το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις η ημερήσια πρόσληψη σε αλκοόλ για άνδρες είναι 2 μερίδες/ημέρα ενώ για τις γυναίκες 1 μερίδα/ημέρα. Η μια μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε : 1 κουτάκι μπύρας 4-5% βαθμούς περιεκτικότητας σε αλκοόλ, 1 ποτήρι κρασί 150 ml και 45 ml σε άλλα πιο σκληρά σε οινόπνευμα ποτά.


-Τέλος και ίσως από τις πιο σημαντικές συμβουλές για την περίοδο των Χριστουγέννων αποτελεί η Σωματική Δραστηριότητα. Είναι σημαντικό σημειώνεται άσκηση , καθώς βοηθάτε τον οργανισμό σας να διαχειρίζεται καλύτερη την προσλαμβανόμενη ενέργεια και να διατηρεί σταθερό σωματικό βάρος χωρίς αυξομειώσεις


Χριστίνα Κουτρουμάνη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Site Search